Graviditet
Graviditet og alkohol
Alkohol er det farligste af alle rusmidler – set fra barnets perspektiv. Det skyldes, at alkohol meget let passerer de biologiske barrierer (fx moderkagen), og derfor får fosteret det samme alkoholindhold i blodet, som moderen. Det alkoholforbrug, som i andre sammenhænge er almindeligt og normalt, udvikler sig til et risikoforbrug, når graviditeten indtræder.
Nogle kvinder har drukket alkohol meget tidligt i graviditeten – fx på et tidspunkt, hvor de ikke var klar over, at de var gravide. I de allerfleste tilfælde vil det ikke få betydning for fosterets udvikling. Det afgørende er at stoppe med at drikke alkohol. Det anbefales at få nævnt det ved næste graviditetskonsultation hos lægen eller jordemoderen.
Kilde: https://www.sst.dk/da/viden/graviditet-og-foedsel/information-til-gravide/alkohol
Sundhedsstyrelsens anbefaling
Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at man ikke drikker alkohol under graviditeten, eller hvis man gerne vil være gravid. Er du gravid og samtidig mener, at du har et uhensigtsmæssigt forbrug af alkohol eller stoffer – så kontakt os og hør nærmere om hvordan vi kan støtte og hjælpe dig.
Hvilke skader og hvor alvorlige skader, barnet kan få, afhænger af, hvornår og hvor meget moderen drikker under graviditeten. Medfødt alkoholskade strækker sig over et bredt spektrum fra små skader til svære multihandicaps. Nogle skader er synlige ved fødslen, andre viser sig først under barnets udvikling og opvækst.